Dictee 2013 weer groot succes

Het Groot Voorburgs Dictee der Nederlandse Taal van de Voorburgse Rotaryclubs was ook dit jaar een groot succes. Meer dan 80 deelnemers streden om de eer en tegen zichzelf in atrium van het Gymnasium Novum. De opbrengst van de avond was bestemd voor de boottocht voor ouderen van het Rode Kruis Voorburg.

De burgemeester leest voor, Joost Karhof leidt de avond.

De burgemeester leest voor, Joost Karhof leidt de avond.

De presentatie was in handen van televisiepresentator Joost Karhof die het meer dan voortreffelijk deed. Hij doorkruiste ontspannen de zaal, sprak af en toe kort met enkele deelnemers en wist daardoor de sfeer lekker relaxed te houden. Het door de Leidschendam-Voorburgse neerlandicus Henk Stijntjes geschreven dictee werd in ‘stukjes’ gelezen door burgemeester Hans van der Sluijs. Dat het dictee Voorburg als onderwerp had, was natuurlijk ook voor hem een leuk extraatje. Zowel de burgemeester, als de jury, moesten enkele malen in discussie met één van de deelnemers. Maar zij kwamen steeds weer zonder kleerscheuren uit de strijd.

Het was een prima avond met 82 schrijvende deelnemers, waarvan 7 in de categorie professionals en 6 in de categorie jeugd.

Bij de professionals eindigden 2 heren met 3 fouten waardoor het lot moest beslissen.

IMG_1236Door middel van het gebruik van 13 speelkaarten (Harten) werd de winnaar getrokken.

Huib Boogert trok Hartenheer en liet daarmede René Dijkgraaf achter zich. De winnaar ontving een fraai reisklokje in lederen etui, nummer 2 slechts een doos Punselie-koekjes als troost.

IMG_1240In de categorie ‘Overig’, ( in de toekomst aangeduid als de categorie ‘Liefhebbers’ ) waren ook 2 deelnemers ex aequo geëindigd met 10 fouten. Ook hier brachten de hartenkaarten uitkomst. Peter Rijpstra van RC Voorburg trok als eerste en hield Harten 2 in z’n hand. Dus duidelijk de verliezer van de loterij, hetgeen hem weliswaar een doos koekjes opleverde. Winnaar werd Lizzy van Vollenhoven van RC Voorburg-Vliet.

Zij ontving de wisseltrofee ‘de Zilveren Ganzenveer’ uit handen van Joost Karhof.

De winnares bij de jeugd, met iets meer dan 20 fouten, werd Charlotte Vollebregt. Zij ontving een cadeaubon.

IMG_1255De opbrengst van de avond was voldoende om mevrouw M. Ford – Claassen, voorzitter van het Rode Kruis Voorburg, een cheque van 3000 euro te overhandigen.

Dictees.nlVoor een ander verslag, vanuit het perspectief van de ‘professionele’ deelnemers, kijkt u op Dictees.nl.