Tekst dictee 2016

Peulenschil

Na het eclatante succes van de Pokémonrage deze zomer, waarbij een gemêleerd gezelschap van jeugdigen en jongvolwassenen het hazenpad koos om de felbegeerde Pikachu en Snorlax op het nabijgelegen idyllische Kijkduin op mobiele telefoons te vangen, vermeien wij ons op dit moment met een ouderwetse vorm van entertainment.

Dictees schrijven om coûte que coûte uit te blinken in de Nederlandse taal: voor ware spellingnerds dé gedroomde activiteit om binnenshuis de tanden op stuk te bijten. Zo passeren buitenissige spellinguitdagingen als gewhatsappt, paardenmiddel, a-capellakoor en andere gesofisticeerde en monstrueuze exoten uit onze taal in menig dictee de revue.

Tegelijkertijd zijn talloze anglicismen en überhippe jargonwoorden goed vertegenwoordigd in dagbladen en in communicatie-uitingen anderszins. Gelukkig vormen leenwoorden zoals outsourcen, inside-information, crossmediaal en andere fraai gefacelifte termen allang geen struikelblok meer voor doorgewinterde taalliefhebbers.

Kortom, in roerige tijden is het een groot goed dat bollebozen zoals u in groten getale hun entree maken voor dit dictee waarvan de opbrengst aan een goededoelenorganisatie wordt gedoneerd. Derhalve wordt met deze Voorburgse pennenstrijd een sympathiek initiatief een hart onder de riem gestoken: de muziekvereniging Forum Hadriani, die muziekworkshops voor basisschoolleerlingen gaat organiseren. Alle denkbare manoeuvres om dit goede doel te steunen, zijn tenslotte meer dan welkom.

Niettegenstaande de wens van de eerdergenoemde millennials om in de buitenlucht te recreëren, waarbij hun aandacht daarentegen volledig door iPhones en Samsungtablets wordt opgeëist, zouden we voorzichtig kunnen concluderen dat het Pokémonjagen een even diepgevoelde behoefte vervult als het maken van dictees, alleen dan op een virtueel tableau.

De digitale revolutie is nochtans geen déjà vu maar een hoogstnoodzakelijke behoefte voor toekomstige schoolverlaters om via gamification de 21e-eeuwse wereld van ICT te betreden voor het bemachtigen van een baan die meer oplevert dan het minimuminkomen. Laten wij dan ook open-minded blijven en virtual reality omarmen als het een-na-hoogste ideaal.

Uitleg dictee 2016 (pdf 1,1 Mb))