Winnaars 2012

De winnaar van het Groot Voorburgs Dictee 2012 is de deelnemer die de meeste woorden goed heeft. Er is ook een tweede en een derde prijs.

  1. [singlepic id=14 w=320 h=240 float=left]Winnaar Rein Leentfaar maakte 0 fouten. Hij is een geroutineerd deelnemer aan dit soort dictees. Als wethouder van de gemeente Sluis kwam hij in 2005 toevallig in aanraking met de voorronde in Sluis van het Davidsfonds voor het Groot Nederlands Dictee in het Vlaams Parlement in Brussel. Sinds die tijd is zijn sluimerende belangstelling voor taal en spelling spectaculair aangewakkerd. Hij besteedt enkele uren per dag aan zijn hobby, heeft aan tientallen dictees meegedaan en werd in Brussel in 2007 bij de Liefhebbers winnaar in de finale. In 2008 werd hij bij de Specialisten 14e van de 25 finalisten. Hij maakt ook zelf dictees. Enkele daarvan zijn echte dictees, de meeste bestaan echter uit losse zinnen, waarin moeilijke tot zeer moeilijke dicteewoorden verpakt zijn. Het zijn er inmiddels al meer dan 200. Leentfaar kreeg van burgemeester Van der Sluijs een fraai reisklokje beschikbaar gesteld door Gaemers Chronometrie.
  2. [singlepic id=25 w=320 h=240 float=right]De tweede prijs ging naar René Dijkgraaf uit Harderwijk die slechts 3 fouten maakte. Ook hij doet regelmatig mee aan dictees door het hele land. “Zelfs zo’n twee per week!” Zijn prijs,100 euro en VVV-bonnen schonk hij aan het Hospice.
  3. Tekstschrijver Laura Vening uit Rijswijk won met 5 fouten de derde prijs, ook VVV-bonnen, die zij ook terug schonk.

Daarnaast was er een prijs voor de deelnemer die het hoogste sponsorbedrag bijeen heeft gebracht. Anja Bannink kreeg een boek van schrijver Chabot omdat zij het meeste sponsorgeld had opgehaald: maar liefst 1343 euro.

De jongste deelnemer Roan Pronk (11 jaar), leerling van basisschool Essesteijn en De Nationale Voorleeskampioen 2012, werd door de burgemeester in het zonnetje gezet met het Groene Boekje.

Lees ook het persbericht.