Groot Voorburgs Dictee een ongekend succes

(persbericht, 25 mei 2012)

Het Groot Voorburgs Dictee is een groot succes geworden. Bijna 120 deelnemers zaten donderdagavond in een volle aula van het Gymnasium Novum aan de Aart van der Leeuwkade in Voorburg te zweten op de vaak moeilijke zinnen die door burgemeester Hans van der Sluijs op een deskundige wijze werden voorgelezen. De opbrengst van de avond, ruim 11 duizend euro, is bestemd voor Hospice Het Vliethuys.

Kreunend, steunend en zenuwachtig sabbelend aan de balpen, iedereen kreeg dezelfde, brak men het hoofd over woorden als krankjorum hawaïhemd, malicieuze pejoratieven en przewalskipaard, een flodderig niemendalletje, trijpen en geciseleerd. De maker van het dictee ‘In stukjes’, Bart Chabot, was helaas verhinderd maar vertelde in een videoboodschap dat alle woorden weleens in een dictee waren gebruikt. De bekende journalist en Voorburger Frits Wester zou de avond presenteren, maar was door Haagse perikelen verhinderd. Zijn taak werd op een voortreffelijke wijze overgenomen door Rotarian Jan Kok. Burgemeester Van der Sluijs hield, tijdens het voorlezen van de moeilijke zinnen, goed in de gaten of het allemaal niet te snel ging.
Lut Colman, lexicograaf en redacteur van het Algemeen Nederlands Woordenboek, samengesteld door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie, INL, Karel Korswagen, voorzitter van de jury, neerlandicus en psycholoog en Bosco Smit, docent klassieke talen en onderzoeker, bogen zich na het voorlezen over de grote stapel pennenvruchten.

Winnaar is geroutineerd deelnemer

De prijswinnaars, burgemeester Van der Sluijs en de juryleden.

De prijswinnaars, burgemeester Van der Sluijs en de juryleden.

Rein Leentfaar uit Breskens presteerde het om geen enkele fout te maken en was daarmee de onbetwiste winnaar van het dictee. Als wethouder van de gemeente Sluis kwam hij in 2005 toevallig in aanraking met de voorronde in Sluis van het Davidsfonds voor het Groot Nederlands Dictee in het Vlaams Parlement in Brussel. Hij besteedt sindsdien enkele uren per dag aan zijn hobby, heeft aan tientallen dictees meegedaan, en maakt ook zelf dictees. Leentfaar kreeg van burgemeester Van der Sluijs een fraai reisklokje beschikbaar gesteld door Gaemers Chronometrie.
De tweede prijs ging naar René Dijkgraaf uit Harderwijk die slechts drie fouten maakte. Ook hij doet regelmatig mee aan dictees door het hele land. “Zelfs zo’n twee per week!” Zijn prijs,100 euro en VVV-bonnen schonk hij aan het Hospice. Tekstschrijver Laura Vening uit Rijswijk won met 5 fouten de derde prijs, ook VVV-bonnen. Anja Bannink kreeg een boek van schrijver Chabot omdat zij het meeste sponsorgeld had opgehaald: maar liefst 1343 euro. Roan Pronk (11 jaar), leerling van basisschool Essesteijn en De Nationale Voorleeskampioen 2012 werd door de burgemeester in het zonnetje gezet met het Groene Boekje.

Je zet alles opzij voor het goede doel
Onder de deelnemers bevonden zich ook raadsleden als Nadine Stemerdink, Marjan van Giezen, Astrid van Baalen en wethouder Jerôme Schelling. De laatste: Als oud-schoolmeester viel het mij wat tegen, zeker als je er al een tijdje uit bent. Er waren echt instinkers” Nadine Stemerdink: “Het was een echt Bart Chabot dictee. Je gaat ervoor en zet alles opzij voor het goede doel!” Hagenaar Dick Sanders droogjes: “Het was niet echt moeilijk.”

Dictee-01

Joke Campo, hoofdcoördinator van Hospice Het Vliethuys (m) is zeer verguld met de minimale opbrengst van het Groot Voorburgs Dictee. Links Peter Voorburg (Rotary Voorburg), rechts Gudrun van Oirschot (Rotary Voorburg-Vliet).

Aan het einde van de avond overhandigden de voorzitters van de organiserende Voorburgse Rotaryclubs, Peter Verbakel en Gudrun van Oirschot, een cheque van 11.466 euro aan een opgetogen Joke Campo, hoofdcoördinator van Hospice Het Vliethuys. Het geld zal besteed worden aan zuurstofapparatuur in de negen kamers van het nieuwe onderkomen bij het Diaconessenhuis. Het evenement was volgens de organisatoren meer dan geslaagd. “Het was een schot in de roos!”